"Putevi Srbije" traže skuplju putarinu

Bez autora
Feb 14 2013

Preduzeće "Putevi Srbije" uputiće Vladi zahtev za poskupljenje putarine. Putarina bi trebalo da poskupi za 20 odsto, za iznos PDV-a, a cena putarine na našim drumovima nije menjana pet godina.Zoran Drobnjak, v. d. direktora "Puteva Srbije" je za ponedeljak najavio sednicu Upravnog odbora na kojoj će tema biti inicijativa za poskupljenje putarine. Nedostatak novca je veliki problem kod održavanja puteva i funkcionisanja "Puteva Srbije".

"Putevi Srbije" traže skuplju putarinuPutarina u Srbiji treba da poskupi 20 odsto, kaže Zoran Drobnjak, v. d. direktora "Puteva Srbije". Drobnjak je najavio i da će to preduzeće uputiti zahtev Vladi Srbije za povećanje cena putarine.

Preduzeće "Putevi Srbije" uputiće Vladi zahtev za poskupljenje putarine, najavio je vršilac dužnosti generalnog direktora tog javnog preduzeća Zoran Drobnjak.

Putarina bi trebalo da poskupi za 20 odsto, za iznos PDV-a, rekao je Drobnjak gostujući na RTS-u i naveo da cena putarine na našim drumovima nije menjana pet godina.

On je za ponedeljak najavio sednicu Upravnog odbora na kojoj će tema biti inicijativa za poskupljenje putarine.

Drobnjak je rekao da je nedostatak novca veliki problem kod održavanja puteva i funkcionisanja "Puteva Srbije".

"Mi imamo 14 do 15 milijardi od putarine, ove godine imamo pet milijardi od subvencije. To je 20 milijardi, a 'Putevi Srbije' imaju obaveze od nekih 12 milijardi, što znači da nam ostaje osam za zimsko i letnje održavanje puteva", objasnio je Drobnjak.

On je rekao da je za održavanje 10.000 kilometara puteva u Srbiji potrebno 15 milijardi dinara, a ne osam koliko se sada izdvaja, a za normalno funkcionisanje "Puteva Srbije" čak 40 milijardi dinara.

Drobnjak je rekao i da je ove godine bilo ušteda, jer zimske službe do sada nisu imale mnogo posla zbog lepog vremena.

On je ukazao da su "Putevi Srbije" prihvatili da održavaju i lokalne puteve ukupne dužine oko 6.000 kilometara, za koje su bili nadležni opštine i gradovi.

Prema njegovim rečima, "Putevi Srbije" su od Vlade Srbije za održavanje tih puteva dobili sredstva od 900 miliona dinara, ali taj posao, kaže, košta 15 do 20 odsto više.

Drobnjak je rekao i da su predstavnici lokalnih samouprava tvrdili da mogu da održavaju puteve u svojim opštinama, ukoliko dobiju pare, ali da je sa početkom zime, poslove zimske službe preuzelo preduzeće "Putevi Srbije".

Drobnjak kaže i da će od aprila, sa krajem zimske sezone, održavanje puteva biti isključivo u nadležnosti lokalnih samouprava.

Zoran Drobnjak tvrdi i da lokalna putarska preduzeća ne znaju da održavaju puteve bolje od preduzeća koje angažuju "Putevi Srbije".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik